6 начина, по които чистият и организиран офис стимулира продуктивността

6 начина, по които чистият и организиран офис стимулира продуктивността

 

Пространството, в което изкарваме работния си ден, се отразява на душевното ни състояние. Чистият и организиран офис ни прави по-конструктивни, продуктивни и позитивни. 

 

Хаосът, лошата хигиена и дезорганизацията водят до безпокойство и стрес при вземането на решения, сочи доклад на Psychology Today. В такава среда служителите се чувстват потиснати и това ги прави непродуктивни и негативни към работния процес. 

 

Независимо от размера на вашия бизнес, от съществено значение е да имате спретнато и организирано работно пространство. Чистата и подредена среда, не само спомага да освежите ума си, а и подобрява вашата производителност.

 

Ето шест причини да работите в по-чиста среда:

 

Прави служителите по-щастливи

Служителите се отнасят към офиса си като към втори дом. В крайна сметка тук те прекарват по 8-9 часа на ден.

 

Добре е да са им осигурени чисти и удобни условия за продуктивен работен процес. 

Положете усилия да почистите и организирате работното пространство, по същия начин, както го правите у дома. 

Така ще имате по-продуктивен и щастлив работен ден. Причината е, че чистият офис и бюро водят до по-малко разсейване. Чистите прозорци, например, позволяват на повече светлина да влиза в офиса, а слънцето стимулира хормоните на щастието. 

Хаосът на бюрото не само прави трудно откриването на документи, а и трупа допълнителен прах, който е вреден за здравето и събужда алергии. 

В общи линии чистият офис означава повече време и мотивация за работа. 

И повдига настроението… а позитивната среда е продуктивна среда.

 

Повишава креативността

Някои хора наричат бъркотията около себе си “творчески хаос”. Но всъщност, прекалената бъркотия може да навреди на ясното, креативно мислене.

 

Отделете документите, които не са ви нужни днес настрана. Оставете само това, което ще ползвате и приберете всичко останало. 

Почиствайте бюрото си, преди да тръгнете от офиса, за да ви посрещне готово за продуктивна работа на следващия работен ден.

Стремете се никога да няма прах и излишни неща. Важно е и подът да е винаги чист, защото когато се движите по него, надигате прах, който влошава качеството на въздуха в пространството, а това пречи на концентрацията.

Когато става въпрос за стимулиране на креативността на работното място, изрядно чистата и подредена офис среда може да генерира повече добри идеи и щастливи дни.

 

Подобрява фокуса върху работата

В проучване, публикувано в Journal of Consumer Research, 103-ма ученици са разделени в две групи. Едната е стояла в чисто работно пространство, а другата – в мръсно и разхвърляно. След това са ги преместили в обща отделна стая и са ги помолили да работят върху геометрична задача.

 

Резултатът: Групата, която е седяла в чистото пространство е решила задачата за 669 секунди, а тази в мръсното – за 1117. Почти двойна разлика.

 

Какво означава този експеримент? Изводът е ясен – мозъкът ни работи по-добре, когато сме в чиста среда. Подреденото и хигиенично пространство ни дава „усещане за личен контрол“ и ни улеснява да се съсредоточим върху поставените задачи. Според психолозите, разхвърляната и и некомфортна обстановка заплашва чувството ни за личен контрол. В претрупания запрашен офис има много разсейване, което ни затруднява да се съсредоточим върху работата си.

 

Намалява стреса

Според изследване на държавния университет в Сан Франциско, хората, които са похарчили парите си за изживяване, а не за физически вещи, са по-щастливи.

 

Както казва Иля Позин „тръпката от закупуването на вещ изчезва бързо, но радостта и спомените от едно преживяване, от епични приключения до малки срещи, могат да продължат цял ​​живот.“

 

Проучване на Havas Worldwide пък разкрива, че 50% от хората биха живели по-щастлив живот без повечето от вещите си. Междувременно, колкото повече предмети имаме, толкова по-стресирани ставаме.

 

Когато имате прекалено много вещи в офиса си, това ви прави по-тревожни и ви пречи да се съсредоточите върху работата. 

Един от най-добрите начини за борба с тревожността е да сте в чисти и подредени пространства. 

 

Поддържа здравословна работна среда

Както споменахме по-рано, бъркотията създава стрес. Стресът може да допринесе за много здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

 

Но освен стресът, бъркотията в офиса води до натрупване на прах и бактерии. Офисната клавиатура е дом на около 7500 бактерии. Представете си колко бактерии и вируси има по дръжките на вратите, ключовете на лампите и пода…

 

Бактериите влияят на тонуса на служителите и пречат на цялостната производителност на компанията.

 

Професионалното почистване с дезинфекциращи препарати е един от най-добрите начини да осигурите здравословна и продуктивна среда в офиса. 

 

Подобрява мотивацията

Истината е, че изкарваме почти цялото си будно и активно време в офиса, а не у дома. Важно е в тези часове да ни е приятно, за да ходим с желание на работа. 

 

Според Димитър Стоев, управител на Свежест 42 – фирма за професионално почистване в Бургас и региона, „Независимо, дали управлявате малък бизнес или сте част от голяма компания, осигуряването на чисти и подредени офиси помага да се създаде положително първо впечатление и да се подобри моралът и работната етика на служителите.“

 

Когато служителят се чувства добре в работната среда, той става по-мотивиран. А когато е мотивиран, той става продуктивен.

 

Насърчавайте служителите си да почистват бюрата си, а вие наемате професионална компания за почистване на общите пространства. 

 

Претрупаният и мръсен офис причинява стрес, кара ви да се чувствате изтощени и намалява способността ви да се концентрирате. Чистият офис може да помогне за концентрацията и настроението на екипа. Така че, ако искате бизнесът ви да работи безпроблемно, осигурете му чиста и здравословна среда. 

 

Чистият офис има много научно доказани ползи за успеха на вашия бизнес. 

 

Екипът на “Свежест 42” е надежден партньор на чистата работна среда вече 4 години. Десетки офиси и    в Бургас и по цялото Черноморие познават и се доверяват на качествената и коректна услуга, която предлагаме. 

Знаете ли, че не таксуваме допълнително за почистване на прозорците – правим го безплатно два пъти в годината! За светла, комфортна и продуктивна работна среда за екипа ви.

 

Ние не предлагаме услуга, а партньорство. Знаем, че всеки бизнес има индивидуални нужди, затова и нашите решения са такива. 

Поискайте безплатно оферта за почистване на офиса на +359 889 456 119. Очакваме ви!