Абонирай се за нашия бюлетин

Често слушаме от медиите за влошеното качество на въздуха навън, за врдните емисии и повишените коефициенти. Рядко се замисляме обаче за качеството на въздуха, който дишаме у дома. Понякога вредните емисии в него могат да се оказат дори по-високи. "Свежест 42" ви предлага информация и съвети за това как да пречистите и да поддържате качеството на въздуха у дома високо. 

1. Елиминирайте източника! 

Влагата, натрупването на прах, нередовното основно почистване, пушенето, както и използването на химични препарати в ежедневието са основните източници на замърсявания на въздуха у дома. Започнете с тяхното отстраняване. Влагоабсорбаторите, или "влагоуловители", са бърз и ефективен начин за справяне с влагата у дома. Редовното основно почистване, което включва всяко кътче от дома ви (понеже всяко място е потенциално за натрупване на прах), също ще помогне при намаляването на вредните частици във въздуха. А химичните препарати следва да замените с такива на естествена основа или с изцяло естествени такива като лимон и оцет за почистване на дървени повърхности например! И, разбира се, "Свежест 42" винаги е насреща, когато имате нужда от почистване и освежаване на дома.

2. Вентилацията е изключително важна!

Противно на очакванията, проветряването съвсем не е най-ефективния метод а пречистване на въздуха у дома. Отвореният прозорец или врата често просто поканват мръсния въздух отвън да е настани в дома ви, вместо да пречистват този вкъщи. Затова вместо удоарно проветряване а по няколко минути няколко пъти на ден помислете за вентилационни шахти и клапи. Те помагат за пречистването на въздуха преди да влезе, както и за постоянно, непрекъснато циркулиране на въздуха. А биха решили и проблема с влагата и кондензацията, също така. 

Климатикът пък също се окава по-добрия вариант когато става въпрос за пречистване на въздуха. Изсушаването, което причинява, освен лошите моменти, когато е за прекалено дълъг период от време, има и позитивни черти. А именно - водното съдържание на въздуха крие най-голяма опасност от зарази и токсични частици, които биват елиминирани от климатика. 

3. Естествените пречистватели на въздуха 

Освен рекламираните освежители на въздух и разпространените ароматизатори, има някои по-ефективни и качествени естествени продукта, които ще свършат много по-добра работа, а и могат да бъдат стилно допълнение към интериора ви.

На първо място, свещите от пчелен восък, които имат силно детоксикиращо действие, слаб приятен аромат и огромен принос към чистотата на въздуха в дома ви. Те йонизират въздуха и елиминират токсичните частици в него.

Естествен йонизиращ ефект притежават и лампите от хималайска розова сол. Техните многобройни лечебни свойства, основното от които е пречистването на въздуха, съчетани с ефектния им вид ги правят задължително притежание за всеки модерен дом!

И не на последно място по значимост, защото са лесни за намиране и изключително ефикасни - въглените. Тяхната изключителна абсорбационна способност и липсата на аромат ги превръща в незаменими при освежаването на въздуха в затворени помещения. 

 

4. Растенията! 

Вече сте се досетили и сами за това, нали? Но истината е, че не всички растения са полезни за качеството на въздуха у дома ви. Някои от тях отделят алергени или други вещества, които постигат обратния ефект - влошават значително въздуха. Тук ще ви предложим някои представители и на двете групи:

ПОЛЕЗНИ РАСТЕНИЯ:

 • бамбукова палма
 • бръшлян 
 • стаен гербер 
 • драцена маргината
 • драцена фрагранс 
 • спатифилум (семейно щастие) 
 • стайна хризантема 
 • фикус
 • мушкато
 • папрат

ВРЕДНИ РАСТЕНИЯ:

 • оленадър
 • циклама
 • сансевиерия
 • китайска роза
 • филодендрон
 • Кливия
 • Адениум - пустинна роза
 • Азалия
 • Хортензия 

И накрая ви съветваме тези 5 прости трика, които значително ще ви помогнат при борбата с мръсния въздух:

 1. Забравете за чистенето на прах със сух парцал или за метенето без измиване след това - винаги влажен парцал, за да предотвратите разнасянето на прах!
 2. Никакви обувки вкъщи и редовно изтупване на всички килими и пътеки! Те са истински гъби за прах и вредни частици.
 3. Ако имате растения вкъщи - почиствайте редовно и листата им, за да предотвратите натрупването на прах и да улесните притока им на въглероден диоксид! Ако нямате - снабдете се веднага!
 4. Когато търсите препарати за почистване или когато използвате почистваща фирма - винаги питайте за токсичността на препаратите и избирайте тези на естествена основа!
 5. Изхвърляйте боклука директно навън, оставете кофа пред вратата или на балкона, но не и в помещението!

 

"Свежест 42" се грижи не само са чистотатa в дома ви, но и за това да се чувствате самите вие свежи и здрави! 

Имате нужда от почистване, обадете ни се сега! 
0889 456 119

 

Имате нужда от почистване, обадете ни се сега!
0889 456 119

РАБОТИМ БЕЗ ПОЧИВНИ ДНИ