Подпишитесь на нашу рассылку


СВЕЖЕСТ 42

Почистване на банята

Специфика на помещението

 

Поддръжка на помещението

Важно е за всеки индивид да поддържа качествена хигиена. Баните в нашия регион масово са комбинирани с тоалетно помещение и макар да е доста по-удобно в този си вид, крие доста опасности за здравето ни. Противно на очакванията, ако не се грижим за тази стая, от нея можем да излезем по-мръсни отколкото очакваме. Всички ние прекарваме известно време всяка сутрин обгрижвайки телата си, използвайки всяка една отделена част от банята. Противно на очакванията , помещението изобщо не е най-чистото в нашата къща или апартамент.

Мивката

Всеки ден е поставена на изпитание и по нея може да намерите остатъци най-вече от паста за зъби, грим и коса. Никога не оставяйте да застои, тъй като това нарушава покритието на продукта.

Как да се грижим за това?

За почистването на мивката използвайте по-твърда гъба и абразивна паста. Сложете нужното количество на гъбата и започнете да втривате повърхността до блясък.

Тоалетна чиния

Една голяма заблуда е, че това е най-чистото място в банята. Противно на очакванията има продължаващ мит относно това. Типа на експлоатация изисква обгрижването да се случва често като трябва да се използват препарати за дезинфекция.

Как да се грижим за това?

Напръскайте с препарат тоалетната чиния и изчакайте известно време. Може да използвате пръскащи или гелови пособия. След като сте навлажнили достатъчно , започнете да търкате с четка до полиране. Ако има някакви остатъци , които не могат да се премахнат втрийте с пемза. Това ще премахне наситените мръсотии. Не забравяйте след почистването да втриете препарат за дезинфекция.

Душ/кабина/вана

Душовете са сравнително лесни за почистване, тъй като при тях няма силно наслагване пряко на мръсотия. Грижата за ваната и кабината е подобен на този на почистване на мивка.

Как да се грижим за това?

Един удобен трик е да обвиете главата на душа с найлон като сипете кисел препарат в него. Оставете да свърши магията си и ще се сдобиете с качествено дълбоко почистване. Втрийте цялата част с една обикновена гъба и не забравяйте да развиете душа за почистване на вътрешната част. Не е нужно да правите това упражнение всеки ден, но системното му изпълнение веднъж на две седмици ще ви спести пари и ще поддържа банята в изряден вид.

За поддръжката на вана използвайте абразивна паста и направете същото, което сте направили вече с мивката. Обърнете голямо внимание на ъгли и на канала за оттичане на водата. Профилактично пускайте препарат за поддръжка на канали. Внимавайте за остатъци от коса и премахвайте, ако има такива преди да са навлезли. Принципът, че не са толкова много не важи!

За качествено почистване на витрините и стъклата използвайте препарати за стъкло, които са на силиконова основа. Чрез тях повърхността ще се запотява много по-трудно и няма да се налага при душ всеки път да мажете с ръце стъклото, за да може да се огледате. Не използвайте в никакъв случай нищо абразивно!

Стените

Задайте този въпрос на повечето хора и ще получите масов отговор - почиствате ли стените на банята си? - рядко. Защо се получава така? Голяма част от мръсотията се наслагва по стените и след малко като обсъдим проблема с “чуждото” население, ще видите защо е важно да бъдат важна и неизменна част от чистенето.

Каквъв живот можем да намерим в банята?

Няколко любопитни факти за бактериите:

  1. Един милион бактерии оцеляват средно след пускане на водата в тоалетната чиния

  2. За седем часа една бактерия може да се мултиплицира до седем милиона такива.

  3. Човек отделя средно три години от живота си в тоалетната.

  4. Жените имат много по-чест контакт с тези бактерии, отколкото мъжете.

  5. Оставяйки четката си за зъби на затворено в шкафче я поддържа влажна за по-дълго като това подпомага развитието на идеална среда за бактерии

  6. Мръсната глава на душа задържа нетуберкулозни микобактерии, които могат да причинят проблеми по дихателната система.

  7. Кърпите и дрехите окачени по стените на банята задържат влага и са перфектна среда за развитието на спори.

  8. По плочките, тавана и стени може да намерите serratia marcescens, която причинява проблеми с уриналния тракт.

  9. Оставяйки капака на тоалетната чиния отворен при пускането на водата, позволявате капки микроби да се разпръскат из помещението.

Гастроентеритни вируси

Намират се най-вече върху тоалетната чиния и могат да причинят разстройства на стомашно-чревния тракт. Могат да бъдат изключително опасни за здравето. Ако не се почиства системно и се остави популацията да се разраства могат да доведат до диария, коремна болка и спазми. Много лесно се разпространяват и могат да се задържат продължително време върху твърди повърхности.

Чревни патогени

Това са организми, които се разпространяват чрез допир до заразена храна, вода и изпражнения. Най-разпространени представители са E.Coli и салмонела. Причиняват много сериозно разтройство на стомаха и червата, съпътствани са от обилна диария ,примесена с кръв. Не е чест гост и не са силно разпространени, но е важно да се има предвид.

Дерматофитни спори

Те са много разпространени и могат да причиняват алергии.

 

До каква степен е опасно всичко това?

Преди да затворите банята и да извикате екип по биологична опасност, имайте предвид, че едва от 1% до 2% от всички микроби са реално вредители.

Какво препоръчваме от Свежест 42?

 

Почиствайте системно банята всяка седмица и дълбоко-основно поне веднъж в месеца. Ако вие или някой от вашето семейство страда от диария или грип, почиствайте по-често.

Използвайте специфични препарати за отделните части от банята. Всеки един разтвор има специално предназначение и има причина за това!

Голяма част от организмите оцеляват след почистване и затова е важно да използваме специални препарати за дезинфекция.

Не използвайте една и съща гъба за процеса. Изхвърляйте ги, тъй като по самите тях попадат микроби, които развиват своя екосистема там. Измиването не помага- използвайте евтини гъби за еднократно почистване.

 

Ние от Свежест 42 сме на разположение за дълбочинно и основно почистване. Ако искате професионална услуга- може да се свържете с нас на :

+359 889 456 119

+359 889 901 800

Вам нужна уборка, звоните нам сейчас!
0889 456 119

Работаем без выходных