Подпишитесь на нашу рассылку

   Всяка една уважаваща се домакиня знае, че трябва системно да почиства мебелите, пода и банята. Задължително условие, разбира се, е и кухненския бокс, който трупа голямо количество мазнина, изпарения и мръсотия. До каква степен обаче се грижим за най-важния елемент от една спалня - матрака ?

 

   Защитени ли сме наистина ? Всеки един от нас прекарва ⅓  от живота си там. Леглото и сънят са едни от най-сладките моменти в нашето ежедневие. За огромно съжаление не сме сами в това занимание.

 

   Матраците са едни от любимите места на много микроорганизми. Един от тях е домашния акар, за който мнозина сте чували, разпространен в Европа. Латинското наименование на тази гадинка е

Dermatophagoides pteronyssinus.

 

 

Голяма част от тях живея по ръбовете и на повърхноста. Не могат да се видят с просто око като размерите им са от 0,1 мм до 0,5 мм. Хранят се с мъртва кожа и видове плесен. Предпочитат влажни и прашни места. Поддръжката на дома намалява броя им, но системното изпиране на чаршафите и възглавниците драстично намалява количеството им.

За да намалите популацията им, намалете влажността под 70% и минавайте системно с прахосмукачка , както матрака, така и дивана, килимите и всяка ваша мека мебел. По-чувствителните от вас, обвийте матрака в найлон. За съжаление изцяло премахването им е много трудно. 10% от теглото на една възглавница, която не е прана от 2 години е на акари и мъртва кожа!

Яйцата са толерантни към студ , но чувствителни на топлина. За качествени резултати изпирайте на температура от 60 °C . 53 °C са минимумът , който ви е нужен.

 

Фунги

Cladosporium

Най-честия представител на този тип многоклетъчни еукариотни организми е Кладоспориум.

Този вид сам по себе си не е опасен, освен за хора, които имат компрометирана имунна система. За съжаление, обаче, има способността да отключва алергични реакции към чувствителни организми. Продължителното присъствие предизвиква хронична алергия и астма. Плесента е често срещан проблем в новото строителство, където има по-слаба проветреност и завишени мерки за енергийна ефективност. Създават среда, която е силно подходяща за всякакъв вид спори.

 

Въшки

 Phthiraptera

  Тези малки същества не са опасни за здравето, но са изключително досадни.    Ако бъдат пренесени в дома, могат да се заселят и по меката мебел. По този      начин отърваването от тях може да бъде трудна задача. Освен по главата и        окосмяването , има гадинки, които се хранят по самата кожа. Пренасят се и        чрез дрехите.

 

  Освен вредители има още остатъци от козметика , храна , пот  и мъртва кожа.    Както сами разбирате е не просто препоръчително , а задължително да поддържате матрака си и меката мебел чисти. Системното почистване не само ще ви спести много проблеми, но и ще вкара още повече уют във вашия дом.

Ние от Свежест 42 ви препоръчваме професионално третиране на всеки 40 до 60 дена. Задължително перете на минимум 60  °C спалното бельо всяка седмица.

 

Свежест 42 може да ви помогне с почистването на матрака. Информация може да видите в секцията “цени” или на телефон:

+359 889 456 119 
+359 889 901 800

Вам нужна уборка, звоните нам сейчас!
0889 456 119

Работаем без выходных